Henrik Ennart har etablerat sig som en av landets främsta journalister när det gäller mat och hälsa. Han har tjugofem års erfarenhet dels som nyhetsreporter, dels som chef på Svenska Dagbladet. De senaste åren har han skrivit ett flertal uppmärksammade reportage som granskat livsmedelsindustrin. De hälsofarliga transfetterna, den utbredda vanvården av djur, matens stora klimatpåverkan och den offentliga matens många problem är några av de ämnen han tidigt lyft fram. Henrik Ennart har tillsammans med Mats-Eric Nilsson skrivit boken Döden i grytan – om vår rädsla för riktig mat, som utkom i augusti 2010 (i pocket augusti 2011). 2013 utkom Åldrandets gåta. Vetenskapen som förlänger ditt liv. 2013 tilldelades han Eric Forsgrens pris för engagerad och insiktsfull journalistik om Alzheimers sjukdom för boken Åldrandets gåta. I kokboken Den blå maten (2015), som han skrivit tillsammans med Niklas Ekstedt, utforskar han de så kallade blå zonerna – de platser på jorden där människor blir allra äldst – som även spelade en roll i Åldrandets gåta. Hösten 2016 släpptes Sjukt hus. Globala miljardsvindlerier – från Lesotho till Nya Karolinska som Henrik Ennart skrivit tillsammans med Fredrik Mellgren. De tilldelades Guldspaden 2016 för sin granskning av Nya Karolinska sjukhuset.