Läsordning: Röd drottning

Rätt ordning på böckerna i serien Röd drottning av Victoria Aveyard.

  • Röd drottning (Del 1)
  • Glassvärdet (Del 2)
  • Kungens fånge (Del 3)
  • Krigsstorm (Del 4)

Här är en kort sammanfattning av Victoria Aveyards bokserie Röda Drottning:

Röd Drottning handlar om den unga huvudpersonen Mare Barrow, som lever i en värld där människor har speciella krafter beroende på deras blods färg. De med silverblod är kungligt och mäktigt, medan de med rött blod är vanliga människor utan speciella krafter och förmågor. Mare blir plötsligt insvept i den kungliga familjens intriger när hon upptäcker att hon själv har silverblod, och hon tvingas spela en farlig lek för att hålla sin egen identitet hemlig och försöka förändra det ojämlika samhället. Hon blir en del av en revolution som vill få slut på den kungliga makten och ge rödbloden samma möjligheter som silverbloden. Men när hennes kärlek till kungen Cal blir starkare än hon någonsin kunnat föreställa sig, måste Mare välja mellan att följa sitt hjärta eller sin lojalitet mot revolutionen.

Hoppas att det här ger dig en bra idé om vad bokserien handlar om.

Röd drottning

Här köper du boken

Bokus Adlibris Bookbeat

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön – utan efter blod. De silverblodiga – de silvriga – är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.
Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändrats allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod.
Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån och öppna dörren till en ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll.

Glassvärdet

Här köper du boken

Bokus Adlibris Bookbeat

Mare Barrows blod är rött, färgen hos vanligt folk, men hennes silverförmåga, kraften att styra blixten, har förvandlat henne till ett vapen som kungahuset försöker kontrollera. Härskaren kallar henne en bluff, men när hon flyr från Maven, prinsen vännen som bedrog henne, upptäcker Mare något häpnadsväckande: Hon är inte den enda i sitt slag.
Jagad av Maven, nu en hämndlysten kung, ger sig Mare ut för att söka upp och rekrytera andra röd-och-silver-krigare till kampen mot hennes förtryckare. Men Mare inser att hon befinner sig på en livsfarlig väg, där hon riskerar att bli just det slags monster hon försöker besegra.
Kommer hon att krossas under tyngden av de liv som upproret kostar? Eller har hon härdats för gott av allt svek och förräderi?
Glassvärdet (Glass Sword) är den andra boken i Röd drottning-serien.

Kungens fånge

Här köper du boken

Bokus Adlibris Bookbeat

I tredje delen av Victoria Aveyards Röd drottning-serie prövas lojaliteter på alla sidor. Mare Barrow är fånge, maktlös utan sin blixtförmåga, hemsökt av de förödande misstag hon begått. Hon lever på nåder av den förrädiske unge man som hon en gång älskade, Maven Calore. Numera är han kung, och han fortsätter att väva sin döda mors nät för att behålla kontrollen över sitt rike – och över sin fånge. Samtidigt fortsätter Mares gäng av blandblodiga och röda att organisera sig, träna och expandera.
De förbereder sig för krig. Och Cal, prinsen som befinner sig i exil och har sitt eget romantiska intresse av Mare, är beredd att göra allt för att få henne tillbaka. När blod ställs mot blod, förmåga mot förmåga, finns det kanske inte någon kvar som kan släcka elden – och Norta, så som Mare känner det, riskerar att förtäras.

Krigsstorm

Här köper du boken

Bokus Adlibris Bookbeat

I den fjärde och avslutande delen av Victoria Aveyards Röd drottning-serie har Mare Barrow lärt sig sin läxa: Hon har blivit förrådd för sista gången. Fast besluten att skydda sig själv och sina röda vänner står hon redo att en gång för alla krossa den silverregim som tvingat folket på knä i så många år. Men det är en kamp som hon inte kan vinna på egen hand. Ännu kontrolleras Norta av Maven Calore: en man besjälad av en övertygelse så stark att han är beredd att förgöra allt och alla som kommer i hans väg. De röda och blandblodiga måste resa sig, tillsammans. Och Mare behöver slåss sida vid sida med den man som krossat hennes hjärta, för att tillsammans störta Maven från hans tron. Detta är tiden då Mare slutligen måste stirra sitt öde i vitögat. Detta är tiden när kriget blåser fram, en tid när allt och alla sätts på prov, men när inte alla överlever.

Letabok.se