Läsordning: Där kräftorna sjunger

”Där kräftorna sjunger” är en film från 2022 som är baserad på Delia Owens roman med samma namn. Filmen regisserades av Olivia Newman och hade premiär i augusti 2022. Handlingen kretsar kring Kya, en ung flicka som växer upp ensam i träskmarkerna i North Carolina, USA.

Kya är en övergiven flicka som själv har uppfostrat sig i träskmarkerna. Hon är känd som ”Träskflickan” i Barkley Cove, och hennes liv blir mer komplicerat när hon dras in i en mordutredning. Filmen är en blandning av drama, mysterium och romantik och har fått positiva recensioner från både kritiker och publik.

”Där kräftorna sjunger” är en film som berör många teman som ensamhet, överlevnad och rättvisa. Det är en gripande berättelse om en ung tjej som trots alla odds kämpar för att överleva och hitta sin plats i världen. Filmen har fått stor uppmärksamhet och har blivit en av de mest omtalade filmerna under 2022.

Där kräftorna sjunger

Författare: Delia Owens

Delia Owens Där kräftorna sjunger

BookbeatAdlibrisBokus

Sammanfattning Av Där Kräftorna Sjunger

”Där kräftorna sjunger” är en roman skriven av författaren Delia Owens och publicerad 2018. Boken har blivit en internationell bästsäljare och har översatts till flera språk. Handlingen utspelar sig i North Carolina, USA, under två olika tidsperioder.

I den första delen av boken följer vi huvudkaraktären Kya Clark, en ung flicka som växer upp i en fattig familj i utkanten av samhället Barkley Cove. Kya blir övergiven av sin mamma och syskon och tvingas lära sig att klara sig själv i den vilda naturen som omger henne. Hon blir känd som ”Träskflickan” och blir mobbad av de andra barnen i samhället.

I den andra delen av boken, som utspelar sig under 1960-talet, blir en man vid namn Chase Andrews hittad död i träsket. Kya blir misstänkt för mordet och ställs inför rätta. Under rättegången får vi följa med tillbaka i tiden och lära oss mer om Kya och hennes liv.

”Där kräftorna sjunger” är en gripande och rörande berättelse om ensamhet, överlevnad och kärlek. Boken utforskar också teman som klasskillnader, rasism och miljöförstöring. Med sin vackra beskrivning av naturen och starka karaktärer är ”Där kräftorna sjunger” en bok som berör och stannar kvar hos läsaren långt efter att den är slut.

Författarens Bakgrund

Delia Owens är en amerikansk författare och zoolog som är mest känd för sin roman ”Där kräftorna sjunger”. Innan hon blev författare, var Owens en framstående zoolog och forskare. Hon har publicerat flera prisbelönta faktaböcker om sitt liv som forskare i Afrika, inklusive ”Cry of the Kalahari” och ”The Eye of the Elephant”.

Owens föddes och växte upp i Georgia, USA, och utbildade sig till zoolog vid University of Georgia. Efter examen flyttade hon till Afrika, där hon och hennes man Mark Owens bedrev forskning på elefanter och andra djur. Under denna tid skrev Owens flera böcker om deras liv och arbete i Afrika.

Efter att ha bott i Afrika i flera år, flyttade Owens tillbaka till USA och bosatte sig i North Carolina. Det var där hon skrev sin debutroman ”Där kräftorna sjunger”. Boken blev en omedelbar succé och har sålt i över sex miljoner exemplar världen över.

”Där kräftorna sjunger” är en gripande roman om en ung flicka som växer upp i våtmarkerna i North Carolina. Boken utforskar teman som ensamhet, överlevnad och längtan efter kärlek och gemenskap. Owens beskrivningar av natur och djurliv är också en viktig del av romanen och speglar hennes bakgrund som zoolog och forskare.

Sammanfattningsvis är Delia Owens en författare med en imponerande bakgrund inom zoologi och forskning. Hennes debutroman ”Där kräftorna sjunger” har blivit en av de mest hyllade romanerna på senare tid och visar på hennes förmåga att skriva gripande berättelser som rör sig mellan olika teman och genrer.

Var utspelar sig där kräftorna sjunger?

I boken får man följa Kya, en flicka som lämnas ensam åt sitt öde mitt ute i våtmarken vid North Carolinas kust. Trots att berättelsen är fiktiv berättar Owens i New York Times att hon utgått från sina egna erfarenheter ”Den handlar om att försöka klara sig på en vild plats”.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *