Läsordning: Den söndrade jorden

”Den söndrade jorden” är en trilogi som utspelar sig på en värld drabbad av apokalyptiska naturkatastrofer. Människorna har organiserat sig i ett kast- och rassystem där de som har makten förslår de som är utstötta. Dessa utstötta, orogenerna, är samtidigt nödvändiga för att skydda mänskligheten. Trilogin följer flera huvudkaraktärers resor och kamp för överlevnad och förändring i en värld på randen till undergång.

Rätt ordning på böckerna i serien Den söndrade jorden av N. K. Jemisin

  1. Den femte årstiden (Del 1)
  2. Obeliskporten (Del 2)
  3. Stenhimlen (Del 3)

Den söndrade Jorden

”Den söndrade jorden” är en trilogi som utspelar sig på en värld drabbad av apokalyptiska naturkatastrofer. Människorna har organiserat sig i ett kast- och rassystem där de som har makten förslår de som är utstötta. Dessa utstötta, orogenerna, är samtidigt nödvändiga för att skydda mänskligheten. Trilogin följer flera huvudkaraktärers resor och kamp för överlevnad och förändring i en värld på randen till undergång. Nästan som livet hos Letabok.se.

Läsaren kan förvänta sig en spännande och actionfylld resa i en värld fylld av dramatik och utmaningar. Böckerna har prisats med Hugo Award för bästa roman och är fulla av starka karaktärer och livfulla miljöer.

Del 1. Den femte årstiden

Bokomslag den femte årstiden

En värld präglad av jordbävningar och katastrofer är uppdelad i ett kast- och rassystem där de som besitter förmågan att påverka de seismiska krafterna är utstötta och förslavade. Nu dras Essun, en orogen med dold identitet, in i en jakt för att hitta sin dotter efter att hennes make mördat deras son och flytt med dottern. Essun måste hitta sin dotter före det är för sent i en värld som står inför sin Femte Årstid.

Del 2. Obeliskporten

Bokomslag Obeliskporten

Nassun och hennes far Jija reser söderut för att hitta ett botemedel för hennes orogeni, medan hennes mor Essun söker efter henne samtidigt som hon hjälper en ny det nya samhället att överleva. Essun upptäcker snart en större kraft inom sig själv. ”Obeliskporten” är den andra delen i den hyllade trilogin ”Den söndrade jorden”, som har vunnit en Hugo Award för bästa roman.

Del 3. Stenhimlen

Bokomslag stenhimlen

I trilogin ”Den söndrade jorden” lever mänskligheten på en jord som ständigt drabbas av katastrofala naturkatastrofer. Samhället har organiserats i ett kast- och rassystem, där orogenerna är nödvändiga för att skydda mänskligheten, men samtidigt förslavade. I den tredje och sista delen ”Stenhimlen”, kämpar Essun och Nassun för att hitta varandra och förändra världen. Men samtidigt hotar en närmande måne att slita sönder planeten. Trilogin har vunnit en Hugo Award för bästa roman.