Läsordning: Annika Thors böcker om Steffi och Nelli

Här hittar du din nästa bok

Läsordning: Annika Thors böcker om Steffi och Nelli

Den här bokserien om Steffi och Nelli handlar om två ensamkommande barn som flyr judeförföljelsen i Österrike och ska få bo i Göteborgs skärgård. Här hittar du läsordningen för bokserien.

Böckerna om Steffi och Nelli i rätt ordning:

  • En ö i havet
  • Näckrosdammen
  • Havets djup
  • Öppet hav

En ö i havet

Böckerna om Steffi och Nelli i rätt ordning

Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de skickas till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De drömmer om ett paradis, men möts av en karg verklighet.

Annika Thors bok en ö i havet är en gripande skildring av två livsöden i skuggan av andra världskriget. Systrarna Steffi och Nelli vet ingenting om Sverige, bara att de ska bo på en ö i Göteborgs skärgård. De drömmer om en semesterort med palmer längs strandpromenaden, ett piano och en hund. När de kommer fram är ingenting som de väntat sig. Där finns bara hav och sten, sjöbodar och fiskebåtar. Det luktar fisk och ingen talar deras språk. Inte får de bo tillsammans heller. Steffi bor hos tant Märta och Nelli hos tant Alma. Och det blir inte bättre när de börjar skolan. Steffi blir retad för sitt mörka hår och sin brytning och har svårt att försvara sig med sina knappa språkkunskaper. Under uppväxtåren i Sverige blir breven från föräldrarna en livlina, men också en ständig källa till oro. Steffi förstår att deras situation är mycket svår, och förhoppningen att familjen ska återförenas i Amerika blir allt svagare.

I böckerna om Steffi och Nelli skildras systrarnas livsöden – skolgång, vänskap, förälskelse, mognad – i skuggan av kriget, gripande, men osentimentalt.En ö i havet är den första boken om Steffi och Nelli. Den följs av Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav.

Näckrosdammen

Böckerna om Steffi och Nelli i rätt ordning

Flyktingflickan Steffi ser fram emot att börja i läroverket i Göteborg och att få nya vänner. Men allra mest ser hon fram emot att få träffa sin hemliga kärlek. Samtidigt saknar hon sina föräldrar. Ska familjen någonsin återförenas?

Näckrosdammen är den andra delen av fyra i Annika Thors rosade serie om systrarna Steffi och Nelli. Steffi har gått ett år i skolan på den ö i Göteborgs skärgård där flickorna bor, men nu ska hon börja i läroverket inne i Göteborg. Där ska hon bo inackorderad hos familjen Söderberg, som varit sommargäster på ön och lovat att ta sig an Steffi. Steffi har också blivit förälskad i artonårige Sven, sonen i familjen. Själv är hon bara tretton och vet inte riktigt om hennes känslor är besvarade. Lika starkt som Steffi längtar efter kärleken saknar hon sina föräldrar som är kvar i Wien.

När Steffi och hennes lillasyster Nelli skickades till Sverige för att komma undan judeförföljelserna trodde hon att hela familjen snart skulle återförenas. Men nu har det gått ett år sedan flickorna kom till ön i havet, och än har föräldrarna inte kommit iväg

Havets djup

Böckerna om Steffi och Nelli i rätt ordning

I snart fyra år har Wienflickorna Steffi och Nelli varit i Sverige. Steffi är snart sexton, på väg att bli vuxen. Hela livet ligger framför henne. Om bara kriget tog slut.

Havets djup är den tredje delen av fyra i Annika Thors rosade serie om systrarna Steffi och Nelli. Det är maj 1943. Steffi bor inackorderad hos Maj och går sista terminen i läroverket. Till hösten ska hon börja i gymnasiet – Steffi vill bli läkare, precis som sin pappa. Samtidigt rycker kriget allt närmare, fiskebåtar sprängs av minor och u-båten Ulven går under. Men brevkorten från mamma och pappa kommer fortfarande och Steffi skriver till dem regelbundet. Hon förstår att de har det svårt och att de förtiger mycket för henne. Så möter hon Judith, en annan flykting från Wien. Judith berättar om de judar som inte lyckats fly, och samtalen med henne får Steffi att fundera över var hon egentligen hör hemma.

Är det kanske till och med så att hon har svikit sitt folk? Lillasyster Nelli är kvar hos sin fosterfamilj på ön, hon känner sig övergiven och försöker på alla sätt passa in i det svenska samhället.

Öppet hav

Böckerna om Steffi och Nelli i rätt ordning

Kriget är slut och Steffi tar studenten. Nu måste hon bestämma sig för var hon hör hemma. I Sverige, i Wien eller kanske hos släktingarna i Amerika? Steffis val blir inte lättare av att Sven dyker upp, på själva fredsdagen, och känslor hon trodde var döda vaknar på nytt.

Öppet hav är den fjärde och avslutande delen i Annika Thors rosade serie om systrarna Steffi och Nelli. Fredsdagen i maj 1945. Göteborg firar och Steffi och Maj går med i den sjungande folkmassan. Men Steffi har svårt att riktigt dela glädjen. Det var längesedan hon hörde av sin pappa och hon är smärtsamt medveten om att tiden redan har runnit ut för väldigt många judar, för dem kom freden för sent. Samtidigt är hon jublande ung, hon klarar sin studentexamen med glans och hon möter Sven igen. De inleder ett intensivt kärleksförhållande. Nelli är kvar på ön. Hon går ut folkskolan och vill inget hellre än att få stanna på ön hos tant Alma och farbror Sigurd. Men vill de ha henne kvar? Hon är ju inte deras barn, inte på riktigt. Då kommer ett kort från pappa! Han är vid liv, i Wien! De bestämmer sig för att börja ett nytt liv tillsammans – i Amerika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *